Niveko är i en klass för sig. De har lett utvecklingen av Polypropenpooler i många år. Många försöker kopiera dem men att tillverka kvalitet kostar. Niveko utvecklar och simulatortestar sina pooler i avancerade CAD-program och testar även alla produkter i marken före produktion till konsument. Det innebär att man som kund inte råkar ut för barnsjukdommar då man ändrat någonting i produktionen, svetsning, material eller konstruktion. De har alltid legat längst fram då det gäller kvalitet, konstruktion, avancerade lösningar och design. De dyraste lösningarna är kanske inte något för varje kund men visar deras kapacitet och borgar för kvalitet i all produktion. Den senaste utvecklingen är avancerade trappor, beach, endless, slim-skimmers och nu senaste skimmer Invisible. Tidigare har Niveko forskat i vattenflöden vilket resulterade i att de har två skimmrar i större pooler. Nivekos trappor är underbyggda av ett kraftigt regelverk för stabiliteten, de har dessutom 20 mm plast i trapporna för att förhindra svikt. Niveko har alltid öppen trappa på utsidan, även på hörntrappor, för att undvika bakterieodling i en vattenfylld trappa där man inte kommer åt att städa, vilket kan leda till dålig vattenkvalitet och mycket kemförbrukning i längden.

Poolen är uppbyggd med ett regelverk 15x150 mm och poolväggar 10mm. Tätheten av regelverket ger en mycket stabil konstruktion vilket innebär att Nivekos pooler väger ca 2 ton medan konkurrenters pooler väger knappt hälften. På Nivekos pooler är allt redan monterat och trycktestat när poolen anländer. Du behöver alltså inte själv göra hål i poolen för att exempelvis sätta fast en skimmer. Poolens väggar är isolerade med 30 mm isolering av högsta kvalitet. Om man skall ha trädäck så skruvar man reglarna till trädäcket i poolens kraftiga ramverk vilket gör att man slipper plintar intill poolen med risk för sättningar i det återfyllda materialet. Denna kraftiga konstruktionen är Niveko ensamma om på marknaden. De använder plast, polystone, från Röchling, Tyskland. De använder de bästa PVC-rören från Österrike o.s.v. De tänker kvalitet rakt igenom.

Installation av Nivekopool

En av Nivekopoolens största fördelar är den korta installationstiden. Från det att hålet grävs till dess att poolen går att bada är normalt 3-4 dagar. Vid en normal installation gräver vi hålet på måndagen/tisdagen och färdigställer hålet, dränering mm på tisdagen. Poolen anländer onsdag morgon. Installatören återfyller på onsdag-torsdag beroende på vattentillgång och monterar tekniken på fredagen. Därefter görs övrigt, trädäck mm.

Pooler kan installeras på många sätt och olika mer eller mindre seriösa återförsäljare av pooler ger olika rekommendationer. Det är är viktigt att ta i beaktande när man jämför priser. Mängden cement, dränering o.s.v. En installation av en Niveko-pool kostar från cirka 150,000 kr beroende på tillval. (begär separat offert av vår partnerinstallatör, priserna varierar utefter förhållanden). Då ingår grävning, bortforsling av massor, tippningsavgift av rena massor, dränering av botten inkl. dräneringsbrunn, cellplast på botten (under poolen), lyft med kranbil av poolen från trailer till hålet, återfyllning med 16 ton torrbruk runt poolen, anslutning / montering av all teknik (pool-pump-filter mm). Gjuten betongplatta ingår inte i priset utan tillkommer. Det kan på vissa adresser vara nödvändigt med grundvattensänkning under installationen (Falsterbo och liknande adresser). Det kostar 4,000 kr i uppställning och ca 1,500 kr / dygn.

Enligt Nivekos manual och så gott som samtliga pooltillverkare i världen skall man ha betongplatta under poolen. Söderro Gård AB rekommenderar alltid att man installerar poolen med gjuten betongbotten för att undvika framtida problem. Vår partnerinstallatör har många års erfarenhet av markarbete och har installerat flera hundra av våra pooler. Overflow-pooler kräver alltid en gjuten platta då poolen måste vara 100% i våg. Ofta önskar man få andra arbeten utförda, stenläggning/ trädäck, murar/plank, flyttning av växter mm. Det ingår inte i priset men offereras från fall till fall. Om prisbilden är intressant så kommer alltid entreprenörfirman hem och tittar på just era förutsättningar och lämnar offert på helheten av installationen. Har man egna kontakter så är det naturligtvis okej att utnyttja dem. Även om man vill göra vissa delar själv, kanske skruva lite trädäck. Då kan man t.ex. få regelverket gjort.

Uppvärmning av Nivekopoolen

Beroende på olika krav vad gäller vattentemperatur och i kombination med pooltak så kan man i vissa fall klara sig utan någon värmekälla. De allra flesta vill dock alltid ha en varm pool. Det finns då lite olika alternativ.

Värmeväxlare: Man kan ansluta en värmeväxlare till befintlig värmekälla i huset i vissa fall. Bygger man nytt hus bör man absolut ta med det i beräkningarna av husets värmekälla. Oftast blir det dyrt att i efterhand ansluta värmeväxlare då installationen och rördragningar är dyra. Ofta är befintlig värmekälla inte dimensionerad för pool. Jordvärme brukar inte vara dimensionerad för att värma huset på vintern och poolen på sommaren. Det finns värmeväxlare med egen cirkulationspump och styrning om befintligt system inte kan hantera den delen. Dessa frågor kan vi utveckla om intresse finns.

Solpaneler: Solpaneler är extremt effektiva under sommaren om solen skiner. De drar ingen extra ström då det är cirkulationspumpen som trycker poolvattnet genom dem. Dock är de inte effektiva om det är molnigt eller under tidig och sen säsong då det inte är så varmt i luften. För att inte kyla poolvattnet när solen går i moln så bör man ha automatik som öppnar och stänger för vattnet. Kostnaden för ett solpanelpaket inkl. automatik ligger runt 35,000 kr. Med tanke på att det inte alltid är effektivt en ganska stor kostnad.

Pooltak: Det räknas inte som värmekälla men som nämndes ovan så kan man få mycket varmt i en pool under gynnsamma tider bara genom att ha ett tak. Vi säljer Gullberg-Jansson tak, ett kvalitetstak rakt igenom. Pooltak är bästa täckningen på många sätt. De har tyvärr fått lite dåligt rykte att de är fula, vilket var sant tidigare. Höga och tråkiga i sin design. Nu finns det mycket låga och vackra tak. Så låga att man kan se över dem även om man sitter i en stol och ändå tillräckligt höga för att man skall kunna bada under dem. Har man möjlighet att lägga poolen så att man kan skjuta undan taket bakom ett garage, in i en berså eller på annat sätt så är det ju att föredra. Även om ni inte väljer tak från början så tänk på att placera poolen så att dessa lösningar är möjliga om ni skulle vilja ha ett tak i framtiden. Fördelar med tak är att man spar uppvärmningskostnad, kemikalier och städning. Den riktigt stora fördelen är att man kan ha Medelhavsklimat i luften "under taket" och bada i vilket väder som helst. Man kan sitta på kanten och njuta av den varma luften medan barnen badar. Man kan flyta runt på en luftmadrass och njuta av värmen även om det regnar och är 10° utanför. Taken kan fås i box (Ikea-varianten) eller levererade färdigmonterade i sektioner. De finns med kanalplast och i klarplast. De finns med motor om man önskar den lyxen eller om det är nödvändigt p.g.a. handikapp eller annat. Taken är väldigt lätta att rulla och motor behövs normalt inte.

Värmepump: Det är i dag den vanligaste metoden för att värma pooler. De fungerar i alla väder (vintertid en speciell modell) och har i dag en verkningsgrad på ungefär 1:5 jämfört med de gamla elvärmarna som värmde 1:1. Det gör att värmepumparna är väldigt ekonomiska. Vi säljer i första hand Gullberg & Jansson p.g.a. många års problemfritt säljande med noll ! reklamationer. Vi kan även leverera andra fabrikat där Pahlen och några till är bra medan vi har tyvärr inte har så god erfarenhet av vissa billigare märken. Gullberg & Jansson startades av civilingenjörer som själv konstruerade pumparna och de kan varenda skruv i sina produkter, vilket borgar för stort kunnande om något skulle krångla De har ett mycket väl utbyggt kontaktnät vad gäller service. Lite bättre komponenter och de har nu även utökat sina garantier till 7 år på vissa av deras värmepumpar. De finns i Helsingborg så det är nära till service och reservdelar om olyckan skulle vara framme. De har även kapitalstarka ägare vilket borgar för långsiktighet.

Lamelltäcke: Niveko har även mycket eleganta lösningar med inbyggda lamelltäcken som fungerar helt problemfritt och med ett mycket enkelt handhavande. Lamellerna flyter på vattenytan med hög flytkraft. Om ni vill veta mer om Nivekos lamell-lösningar så kontakta oss!